Haukiputan Sähköosuuskunta
Haukiputan Sähköosuuskunta

Sähköpula - mitä se tarkoittaa?

Sähköpula syntyy, kun sähkön kulutus ylittää sähkön tuotannon ja tuonnin. Vaikka tilanne on epätodennäköinen, siihen on varauduttu sekä valtakunnallisesti että paikallisissa verkkoyhtiöissä.

Sähköpula syntyy, kun sähkön kulutus ylittää sähkön tuotannon ja tuonnin. Vaikka tilanne on epätodennäköinen, siihen on varauduttu sekä valtakunnallisesti että paikallisissa verkkoyhtiöissä. Siihen voi varautua myös kotona.

Sähköpula on aina valtakunnallinen häiriötilanne. Kantaverkkoyhtiö Fingrid hallinnoi tilannetta valtakunnan tasolla ja ohjeistaa jakeluverkkoyhtiöitä toteuttamaan paikallisia sähkökatkoja. Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään.

Sähköpulan aikana sähköverkosta on kytkettävä osa kulutuksesta irti, jotta järjestelmä pysyy toiminnassa. Tämän jälkeen sähkökatkoja kierrätetään reilun tunnin mittaisina katkoina, kunnes sähköpulatilanne on päättynyt. Vain terveydelle ja turvallisuudelle kriittiset sähkön kuluttajat on rajattu sähkökatkojen ulkopuolelle.

Teknisten reunaehtojen vuoksi yksittäisiä asiakkaita ei voi rajata katkojen ulkopuolelle, vaan katkot toteutetaan johtolähdöittäin. Johtolähtö tarkoittaa sähkönjakeluasemalta lähtevää yksittäistä runkojohtoa, joka syöttää kyseisen alueen sähköverkkoa.

Lisäinfoa aiheesta:

Energiateollisuuden sivuilta: https://dreambroker.com/channel/iaqxz35o/z3fe6ei0/get/hd.mp4

Fingridin sivuilta: https://www.fingrid.fi/kantaverkko/tietoa-sahkopulasta/

Miten saat tiedon mahdollisesta sähköpulasta?

Sähköpulan riskin kasvaessa viranomaiset ja tiedotusvälineet uutisoivat asiasta laajasti. Jos sähkönjakelua rajoitetaan, ilmoitamme siitä verkkosivuillamme. Huomioithan, että tieto sähkönjakelun rajoittamisesta voi tulla myös hyvin äkillisesti. Tällöin etukäteistiedottaminen ei ole välttämättä mahdollista.

Miten varautua?

Sähkökatkoja voi tulla myös muista syistä kuin sähköpulasta, esimerkiksi myrskyn kaataessa puita sähkölinjoille tai laitevian seurauksena. Kaikkien tulee olla varautuneita lyhyisiin sähkökatkoihin. Ennalta varautuminen keventää huolta sähköpulan aiheuttamista hankaluuksista ja luo varmuutta tilanteessa toimimiseen. Ohjeita varautumiseen saat mm. Motivan sivuilta.

 

 

Kaikki tiedotteet >

Sähköpula - mitä se tarkoittaa?

Aiheeseen liittyvät linkit

Tiedotteet


Palvelunumerot
Vikapäivystys 050 5632 116 Asiakaspalvelu (08) 477 040