Haukiputan Sähköosuuskunta
Haukiputan Sähköosuuskunta

Aurinkopaneelit ja pientuotanto

Oletko hankkinut tai aikeissa hankkia pientuotantolaitoksen, esimerkiksi aurinkopaneelit? Aurinkopaneelien avulla voit tuottaa sähköä itse omaan käyttöösi ja vieläpä ekologisesti. Paneelien tuottaman sähkön voit hyödyntää kotisi sähkölaitteissa tai sähkölämmityksessä.

Sähköverkkoyhtiönä tehtävämme on liittää aurinkopaneeliesi sähköntuotanto turvallisesti sähköverkkoomme. Valitsemallesi sähkönmyyjälle voit myydä oman käytön yli jäävän sähkön. Sopimus on oltava, vaikka et juuri nyt myisikään ylijäämäsähköä.

Tuotantolaitoksen asennustyöt saa tehdä vain sähköalan ammattilainen.

 

Ohjeet miten toimia meille verkkoyhtiön suuntaan aurinkopaneelien asennuksen jälkeen:

  1. Urakoitsijasi täyttää mikrotuotannon yleistietolomakkeen ja toimittaa sen meille sähköpostilla toimisto@hso.fi
  2. Tarkastamme lomakkeen ja katsomme, onko mittarisi uudempaa mallia, jolla voimme mitata sekä tuotettua että kulutettua sähköä. Tarvittaessa sovimme kanssasi mittarinvaihdon.
  3. Teemme tuotannolle sähköverkkosopimuksen, joka täydentää olemassa olevaa liittymissopimustasi (Huom! Liittymissopimus tulee olla paneelien hankkijan nimissä)
  4. Lähetämme sinulle sähköpostiin sopimuksen allekirjoitettavaksi, palauta sopimus allekirjoitettuna. Samalla saat tuotantopaikan käyttöpaikkatunnuksen
  5. Tee sähkönmyyjän kanssa sopimus tuotantopaikalle, jotta voit myydä mahdollista ylituotantoa
  6. Teemme etänä tarvittavat kytkennät
  7. Kun myyntisopimus on astunut voimaan, voit kytkeä laitteiston päälle

 

Mitä on pientuotannon netotus?

Pientuotannon netotus koskee sellaisia asiakkaita, joilla on samalla käyttöpaikalla sekä sähkön kulutusta että tuotantoa, kuten aurinkopaneeleita, joiden ylijäämätuotantoa asiakas myy. Netotuksen avulla asiakas pystyy tehokkaammin käyttämään itse tuottamaansa sähköä, jolloin energian hinnan lisäksi säästyy myös siirtomaksut ja verot. Netotuslaskenta tehdään automaattisesti kaikille pientuottajille, joilla on tuotetulle sähkölle myyntisopimus ja joiden tuotanto on enintään 100 kVA.

Netotus tarkoittaa sitä, että sähkön kulutus ja tuotanto lasketaan yhteen taseselvitysjakson eli 15 minuutin ajalta. Verkkoon tuotetusta sähkön määrästä vähennetään asiakkaan oma kulutetun sähkön määrä.

Esimerkki: Kulutus on ollut 15 min aikana 5 kWh, ja tuotettu ylimääräinen ei-käytetty tuotanto 4 kWh. Ylimääräinen tuotanto vähennetään kulutuksesta, joten tuolta 15 min jaksolta 1 kWh siirtyy kulutuslaskuksi ja myyntiä ei tuotannosta synny.  Mikäli esimerkissä ei-käytettyä tuotantoa olisi ollut vaikkapa 5,2 kWh, 0,2 kWh menisi myyntiin ja kulutuslasku tuolta 15 min jaksolta olisi tietenkin 0.

Omaa pientuotannon netotusta voit seurata Datahubin asiakasportaalissa. Siellä voit tarkastella sekä mitattuja että netotettuja aikasarjoja rinnakkain.

Tuotannon siirtomaksu on 0,0868 snt / kWh (sis alv 24%).

Aiheeseen liittyvät linkit

Pientuotannon yleistietolomake


Palvelunumerot
Vikapäivystys 050 5632 116 Asiakaspalvelu (08) 477 040