Sähkön säästäminen kotitaloudessa

Kodin energiankäytöstä kolmasosa kuluu erilaisiin kodinsähkölaitteisiin.Aivan pienetkin käyttötottumusten muutokset ja energiatehokkuuden huomioiminen laitehankinnoissa voivat vaikuttaa myönteisesti kulutukseen.
 
Helpoin tapa säästää sähköä on sammuttaa virta tarpeettomista sähkölaitteista. Valmiustila kuluttaa sähköä, vaikka laitetta ei käytetä. Irrota siis kännykän laturi seinästä latauksen jälkeen ja sammuta televisio virtakytkimestä. Yksinkertaisilla elämäntapamuutoksilla voit pienentää sähkölaskuasi jopa satoja euroja vuodessa!

Kiuas on kodin suurin sähkönkuluttaja

Kiuas on teholtaan kodin ylivoimaisesti suurin sähkölaite. Aina käyttövalmis kiuas voi kasvattaa sähkölaskua jopa 200-300 euroa vuodessa. Jos kuitenkin saunot lähes päivittäin, hyvin lämpöeristetty jatkuvasti käyttövalmis kiuas on energiataloudellinen ratkaisu. Sen muhimistehon tuottamaa lämpöä voidaan hyödyntää saunan ja pesuhuoneen lämmityksessä.

Eristämättömät suuret lasi- tai kivipinnat löylyhuoneessa lisäävät kiukaan tehontarvetta. Nyrkkisääntö on, että neliömetri kiveä tai lasia vastaa yhtä lisäkilowattia lämmitystehoa.

Kylmiä lukuja kylmälaitteista

Kylmälaitteen sähkönkulutus lisääntyy 25-40 prosenttia ympäristön lämpötilan noustessa 25 asteesta 32 asteeseen. Kylmälaitteen sijoittaminen lämpöpatterin, lieden tai astianpesukoneen viereen lisää sähkönkulutusta 10-20 prosenttia.

Säädä oikeat säilytyslämpötilat. Jääkaapin keskilämpötilan tulee olla +5 ºC, pakastimen -18 ºC. Jo yksi aste kylmempää, lisää sähkönkulutusta 5 prosenttia. Jos pakastuskytkentä unohtuu päälle, se lisää sähkönkulutusta 30-55 prosenttia.

Liedellä vai mikrolla?

Ruoanvalmistus ja astianpesu muodostavat energiaa ja vettä kuluttavan yhtälön, josta sopivilla laitevalinnoilla ja oikeilla käyttötavoilla voi höylätä turhan kulutuksen kuriin. Keitä sopivankokoisessa ja paksupohjaisessa, kannellisessa kattilassa. Pienennä tehoa heti kiehumisen jälkeen. Uunissa, jonka lämpötila sammutettaessa on 200 ºC, on vielä puolen tunnin kuluttua lämpöä noin 120 ºC, joten jälkilämpö kannattaa hyödyntää.  

Linkouskierroksilla on merkitystä

Koneellinen pyykinkuivaus kuluttaa enemmän energiaa kuin pyykinpesu. Kuivaus on sitä nopeampaa, mitä suuremmilla kierroksilla pyykki lingotaan – vähimmäisvaatimus on 1000 kierrosta minuutissa. Valitse siis pyykkikone, jossa on tehokas linkous.

Säästövinkit sähkönkäyttäjälle

  • Hyödynnä lieden ja uunin jälkilämpö.
  • Käytä mikroaaltouunia pienten annosten valmistuksessa ja lämmityksessä.
  • Älä pese ja huuhtele astioita juoksevan veden alla, vaan käytä altaita tai astianpesukonetta.
  • Sijoita kylmälaitteet erilleen lämmönlähteistä.
  • Sulata pakastin säännöllisesti.
  • Pese täysiä koneellisia, jolloin käytät vähemmän vettä ja energiaa pesukertaa kohden.
Powered by Galaxo