Sähkölämmitteisessä omakotitalossa yli puolet energiasta kuluu lämmitykseen ja seuraavaksi suurimman siivun, liki viidenneksen, vie veden lämmittäminen. Myös rivi- ja kerrostaloissa yhtiövastikkeen suurimman osan nielaisevat veden ja asunnon lämmittäminen.
Lämpö häviää niin katon, seinien, ulko-ovien kuin ikkunoiden kautta, mutta suurin hävikki tulee ilmanvaihdosta. Lämmityksen ja ilmanvaihdon oikea säätäminen on taloudellisen energiankäytön perusta.
Lämpö on tottumiskysymys. Sopiva huonelämpötila on 20 - 22 astetta. Makuuhuoneessa riittää 18 - 21 astetta ja autotallissa pärjää 5 - 12 asteen lämmössä. Lattialämmityksen ei tarvitse tuntua kuumalta, vaan 22 astetta lattiassa riittää. Alentamalla huonelämpötilaa yhdellä asteella säästät viisi prosenttia lämpölaskussa.
Veto tuntuu kylmältä. Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on järkevämpää kuin lämpötilan nostaminen. Jatkuvasti raollaan oleva ikkuna on energiasyöppö. Tuuletus kannattaa tehdä vanhanaikaisen rivakasti ristivedolla.
Koneellinen ilmanvaihto pitää tarkistaa ja huoltaa säännöllisesti. Ilmastointilaitteen suodattimet kannattaa pitää puhtaana ja jälkilämmitysvastus säätää korkeintaan 17 asteeseen. Kesällä korvausilmaa ei tarvitse lämmittää lainkaan.
Märkätilojen sähköiset lattialämmitykset ovat yleistyneet myös kaukolämpötaloissa. Jalan alla mukavan lämmin lattia saattaa kuitenkin yllättää sähkölaskulla. Opettele käyttämään ja säätämään lattialämmitysjärjestelmä oikein, jolloin vältyt turhalta sähkönkulutukselta.