Energian säästäminen

Energian järkevällä ja taloudellisella käytöllä pienennät sähkö- ja lämpölaskua viihtyvyydestä tai nykyajan mukavuuksista tinkimättä. Tutkimusten mukaan samankokoisissa ja –tyyppisissä asunnoissa asuvat perheet kuluttavat energiaa hyvin eri tavalla.

Energiankäyttö on elämäntapa-asia, jossa arkisilla käyttötottumuksilla, harrastuksilla ja henkilökohtaisilla mieltymyksillä on merkitystä. Suomalaisen kotitalouden välillisestä ja välittömästä energiankulutuksesta noin 40 prosenttia menee asumiseen, 20 prosenttia liikkumiseen, 20 prosenttia elintarvikkeisiin ja loput 20 prosenttia muuhun kulutukseen.

Ajantasainen kulutustieto auttaa käyttämään energiaa tehokkaammin. Esimerkiksi kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys kuluttaa yllättävän paljon sähköä. Jo pieni lämpötilan pudotus näkyy säästyneenä energiana Energiatilillä ja pienempänä sähkölaskuna.

Raportointipalvelu auttaa myös havaitsemaan ajoissa normaalista poikkeavan kulutuksen. Yllättävä piikki kulutuksessa saattaa olla viite esimerkiksi rikkoutuneesta kodinkoneesta tai vaikkapa päälle unohtuneesta lisälämmittimestä.

Välillinen kulutus muodostuu energiasta, jota tarvitaan tuotteiden ja palveluiden tuottamiseen. Välitön kulutus on pääasiassa energiaa, jota käytämme kotona ja liikkuessamme omalla autolla.

Hyödyllistä tietoa kodin energiankulutuksesta ja säästövinkeistä löydät myös Motivan internetsivuilta.

Powered by Galaxo